+31651540236 contact@med4u.nl
Als jullie uit elkaar gaan is dat natuurlijk erg verdrietig. Misschien hebben jullie een samenlevingscontract opgesteld, samen een eigen huis gekocht of hebben jullie samen kinderen. In deze blog geef ik je meer informatie over hoe een samenlevingscontract ontbinden.

Wat te doen als jij het samenlevingscontract wilt ontbinden?

Je kunt een samenlevingscontract ontbinden met een simpele brief. Je hoeft daar geen notaris voor in te schakelen, waardoor je kosten bespaart. Er zijn dus geen wettelijke eisen waar deze brief aan moet voldoen. Een aantal zinnen in je eigen woorden is al voldoende. Ook kun je contact met mediator Limburg opnemen voor een gratis voorbeeldbrief, dan ontvang je deze per mail.

Inboedel en bankrekeningen bij een samenlevingscontract ontbinden

Verder moeten jullie natuurlijk alle afspraken die zijn gemaakt in het samenlevingscontract zoals afspraken over verdeling van de inboedel. Inboedel betekent alle spullen in en rond het huis. Boedel betekent alle inboedel met daarbij bijvoorbeeld ook banktegoeden en spaarproducten als lijfrentes.

Hebben jullie samen kinderen?

Wanneer je samen een kind of kinderen hebt en uit elkaar gaat ben je verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Oók wanneer je niet getrouwd bent is dat verplicht. In zo’n ouderschapsplan staan de afspraken over de kinderen zoals de kinderalimentatie en de verdeling van de zorg. Als mediator zorg ik er voor dat jullie samen alle afspraken maken in het belang van jullie kinderen, want het belang van jullie kinderen staat voor mij voorop. Ook maak ik voor jullie een berekening van de kinderalimentatie en zorg ik er voor dat alle afspraken helder in het ouderschapsplan staan.Verder moeten jullie natuurlijk alle afspraken die zijn gemaakt in het samenlevingscontract zoals afspraken over verdeling van de inboedel. Inboedel betekent alle spullen in en rond het huis. Boedel betekent alle inboedel met daarbij bijvoorbeeld ook banktegoeden en spaarproducten als lijfrentes.

Samenlevingscontract ontbinden met koopwoning

Staan jullie beiden als eigenaar ingeschreven bij het Kadaster? Dan moet je goede afspraken maken over de koopwoning. Je spreekt zelf af wie in de woning blijft wonen Diegene die in de woning wil (en kan) blijven wonen moet de ander dan uitkopen. Dat kan lastig voor jullie zijn en misschien kan ik jullie daarbij helpen. Wanneer het uitkopen van de ander niet mogelijk is in jullie situatie kunnen jullie samen de huidige woning verkopen waarna jullie met de eventuele opbrengst los van elkaar een nieuwe woning zoeken.

Hulp nodig bij het ontbinden van jullie samenlevingscontract?

Neem hier contact op voor het maken van een vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek. Dit kan bij jullie thuis, wanneer het uitkomt en ik zal uitleggen waarom mediation verstandig is. Na dit gesprek ontvang je een heldere kostenopgave zonder verrassingen achteraf. Ook bij het ontbinden van jullie samenlevingscontract heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten door middel van een toevoeging vanuit de Raad voor Rechtsbijstand. Meer hierover lees je hier.

× Direct Whatsapp contact