Wat is mediation en wat doet een mediator?

Lees er meer over en ontdek de kracht van mediation: samen in gesprek gaan, met een betrokken mediator, neutraal en onpartijdig: ik ben er voor jullie allebei!
wat is mediation
samenlevingscontract ontbinden

Waarom mediation via Med4U?

  • Mediation is veel goedkoper en sneller dan via een advocaat of rechtszaak: u hoeft immers niet twee advocaten te betalen en het werkt ook veel sneller. Waar advocaten zich kunnen verliezen in standpunten en juridische trucjes, zorgt mediation juist voor overleg en onderhandeling waar beide partijen baat bij hebben. Lees meer over ‘wat kost een mediator‘.
  • Jullie willen of moeten de relatie behouden of goed afsluiten (bijvoorbeeld bij scheiding en als er kinderen bij betrokken zijn).
  • Jullie zoeken een creatieve oplossing, omdat een juridische beslissing onzeker is en waarschijnlijk niet alles voor jullie kan oplossen.
  • Jullie werken samen aan een oplossing die daarom beter bij jullie zal passen.
  • Door de vertrouwelijkheid kan het makkelijker zijn bepaalde onderwerpen te bespreken.
  • Een mediator in Asten kan in kortere tijd (en daarmee goedkoper) tot een oplossing leiden dan procederen bij de rechter.
  • Jullie willen de oplossing in eigen hand houden.

Wat is een mediator?

Bij mediation brengt een onafhankelijke en neutrale bemiddelaar (de mediator) de communicatie weer op gang, begeleidt hij de gesprekken en bewaakt het proces.

De mediator kiest geen partij, blijft onafhankelijk en neutraal. Om deze reden neemt de mediator geen standpunten in, bedenkt hij geen oplossingen en neemt geen beslissingen. Dit doet u zelf en de mediator begeleidt u daarbij. U doet actief mee en zoekt gezamenlijk naar een creatieve oplossing. Het gaat bij mediation niet om winnen of verliezen, maar dat u beiden tevreden uit het conflict komt (een win-win oplossing).

Mediation kent twee belangrijke uitgangspunten:

Vrijwilligheid: geen van de betrokkenen kan gedwongen worden deel te nemen aan mediation.

Vertrouwelijkheid: alles wat tijdens de mediation wordt besproken is vertrouwelijk (alle betrokkenen hebben een geheimhoudingsplicht).

Business coach 0037
nieuwe partner na scheiden

Wat is mediation?

Mediation is een proces waarbij een onafhankelijke en onpartijdige bemiddelaar, ook wel een mediator genoemd, partijen begeleiding biedt bij het oplossen van een conflict of geschil. De mediator helpt de betrokken partijen om, met wederzijds respect en vertrouwen, samen een oplossing te vinden die voor elke partij acceptabel is. Dit gebeurt tijdens mediationgesprekken waar alle partijen aanwezig zijn.

Mediation voor verschillende soorten conflicten

Mediation kan helpen bij diverse soorten conflicten, zoals echtscheidingen, arbeidsconflicten, burenruzies of andere meningsverschillen. Het biedt een alternatief voor een langdurige en dure juridische procedure. Vaak is mediation sneller en goedkoper dan een rechtszaak. Bovendien hebben partijen meer controle over het proces en de uiteindelijke oplossing door de hulp van een mediator.

Mediation kent twee belangrijke uitgangspunten:

  1. Vrijwilligheid: geen van de betrokkenen kan gedwongen worden deel te nemen aan mediation.
  2. Vertrouwelijkheid: alles wat tijdens de mediation wordt besproken is vertrouwelijk (alle betrokkenen hebben een plicht tot geheimhouding).

De rol van de mediator als bemiddelaar

De mediator kiest geen partij, blijft onafhankelijk en neutraal. Om deze reden neemt de mediator geen standpunten in, bedenkt hij geen oplossingen en neemt geen beslissingen. Dit doet u zelf en de mediator begeleidt u daarbij, om tijdens elk mediationgesprek richting een oplossing te werken. U doet actief mee en zoekt gezamenlijk naar een creatieve oplossing. Het gaat bij mediation niet om winnen of verliezen, maar dat u beiden tevreden uit het conflict komt (een win-win oplossing).

Een mediator is geen rechter (judex) en oordeelt niet. In plaats daarvan faciliteert de mediator het gesprek en helpt de partijen om de onderliggende belangen en behoeften te identificeren, zodat ze uiteindelijk tot een gezamenlijke oplossing kunnen komen. De mediator is opgeleid in effectieve communicatietechnieken en conflicthantering, en zorgt ervoor dat het mediationtraject op een constructieve en respectvolle manier verloopt.

De rol van de mediatorsfederatie Nederland

De Mediatorsfederatie Nederland (MFN) is een organisatie die mediators certificeert en kwaliteitseisen stelt. Een MFN-registermediator is een gekwalificeerde mediator die voldoet aan deze eisen. Wanneer partijen overeenstemming bereiken tijdens de mediation, wordt dit vastgelegd in een mediationovereenkomst of vaststellingsovereenkomst die door beide partijen wordt ondertekend.

Mediation op advies van de rechtspraak of het juridisch loket

Mediation is gebaseerd op vrijwilligheid; alle partijen moeten instemmen met deelname aan het proces. Soms kan de rechtspraak, het juridisch loket of de raad voor rechtsbijstand adviseren om een mediator in te schakelen om tot een oplossing te komen. De kosten van de mediator worden vaak gedeeld als eigen bijdrage tussen de partijen.

hulp bij scheiding
Wanneer-naar-een-mediator

Hoe verloopt het mediation proces?

Fase 1: Kennismaking, intake en afspraken maken (mediationovereenkomst).

Fase 2: Inventarisatie en in kaart brengen van de belangen. De kern van het conflict boven water krijgen en kijken wat voor u in de toekomst echt belangrijk is.

Fase 3: Uitwerken opties, waar nodig met ondersteuning van experts, zoals juristen, fiscalisten, financieel adviseurs e.d.

Fase 4: Onderhandelen over de opties.

Fase 5: Vastleggen en ondertekenen van de uitkomsten in een vaststellingsovereenkomst of convenant.  

Fase 6: Het convenant gaat naar via een advocaat naar de rechtbank en jullie scheiding wordt ingeschreven in de burgelijke stand. 

Fase 7: Nazorg. Jullie kunnen na de mediation altijd nog bij mij terecht. 

Op zoek naar een onafhankelijke mediator?

Voor meer informatie, neem gerust contact op. U krijgt binnen één werkdag een reactie.

10 + 2 =

Neem contact op met Mediation4u

 

Pim van der Hagen
Esdoornstraat 13
5712NS Someren
contact@med4u.nl
Tel: 06 51540236

Uw mediator regio Someren, Asten, Heusden, Lierop, Heeze, Sterksel, Maarheeze, Geldrop, Mierlo, Helmond, Eindhoven, Weert, en Deurne.

ADR voorlopig
× Direct Whatsapp contact