+31651540236 contact@med4u.nl

Krijg je na een scheiding weer een nieuwe relatie, dan kan dit invloed hebben op de alimentatie. Het gaat hier om zowel de partner- als kinderalimentatie. In deze blog lees je wat de gevolgen kunnen zijn.

Ontvang je partneralimentatie?

Ontvang je partneralimentatie, dan heeft samenwonen grote gevolgen. Ga je samenwonen en zijn jullie dus fiscaal partners, dan verspeel je hiermee namelijk direct je recht op partneralimentatie. Ook als de relatie weer overgaat kun je hier niet meer op terugvallen. Heel soms worden er in het convenant andere afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld dat iemand een half jaar mag samenwonen voor het recht op partneralimentatie definitief komt te vervallen.

Stopzetten partneralimentatie na samenwonen

Als je ex-partner gaat samenwonen, maar staan zij en haar nieuw partner niet op hetzelfde adres ingeschreven, dan kan het lastig zijn om de alimentatie te stoppen. Wil je ex-partner niet vrijwillig meewerken aan het stopzetten van de alimentatie, dan moet dit helaas via de rechter verlopen. Het is dan aan jou om te bewijzen dat de ex daadwerkelijk samenwoont. Geen gemakkelijke opgave. Gaat je ex-partner trouwen of is er sprake van een geregistreerd partnerschap, dan vervalt de partneralimentatie altijd.

Betaal je partneralimentatie?

Betaal je partneralimentatie en ga je samenwonen of opnieuw trouwen, dan zou de ex-partner eventueel een verhoging van de partneralimentatie kunnen vragen. Je kan vanaf dat moment immers woonlasten met iemand delen, waardoor je draagkracht groter wordt.

Herberekening partneralimentatie na samenwonen 

Ben je de alimentatie betaler en ga je samenwonen, dan heeft de ex een goede reden om een verhoging van de alimentatie te vragen. Het zou het mooist zijn als jullie hier samen afspraken over kunnen maken. Het laten maken van een herberekening zou hierbij goed kunnen helpen. 

Ontvang je kinderalimentatie?

Ontvang je kinderalimentatie en ga je samenwonen, dan verandert er niets. Samenwonen heeft namelijk geen invloed op de kinderalimentatie. Ga je echter trouwen of is er sprake van een geregistreerd partnerschap, dan is het een ander verhaal. Staan de kinderen ook bij jou ingeschreven, dan is de nieuwe partner ook officieel stiefouder en heeft daarmee ook een eigen onderhoudsplicht naar de kinderen. In zo’n situatie worden jullie inkomens op één hoop gegooid. In deze situatie is het goed om met elkaar in overleg te gaan via een mediator.

Betaal je kinderalimentatie?

Betaal je kinderalimentatie en ga je samenwonen, ook dan verandert er niets. Ook in dit geval heeft samenwonen geen enkele invloed. Ga je trouwen of is er een geregistreerd partnerschap, dan kan dit wel van invloed zijn, maar alleen als één van de kinderen bij jouw staat ingeschreven. Alleen dan speelt het inkomen van de nieuwe partner/stiefouder ook een rol en worden jullie inkomens bij elkaar opgeteld. Dit kan dus reden zijn voor een verhoging van de alimentatie. Trouw je met iemand zonder inkomen en moet je diegene en bijvoorbeeld haar kinderen onderhouden, dan is er is sommige gevallen een verlaging mogelijk. Krijg je samen met de nieuwe partner een kind, dan is dit behoorlijk van invloed op de draagkracht en is dit een goede reden voor een verlaging van de alimentatie.

 Misschien heb je vragen of is een hierboven beschreven situatie op dit moment op jullie van toepassing? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend intake of kennismakingsgesprek!

 

× Direct Whatsapp contact