+31651540236 contact@med4u.nl

Het gebeurt regelmatig dat ouders tijdens hun leven geld schenken aan hun kinderen en niet aan hun schoonzoon of schoondochter. Dit is een ‘privéschenking’. Een privéschenking met uitsluitingsclausule kun je, zonder tussenkomst van een notaris, opstellen. Je moet dan wel duidelijk vastleggen dat er voor dit bedrag een uitsluitingsclausule van toepassing is, mediator Limburg helpt hier graag bij.

Als je kind na het ontvangen van de schenking met uitsluitingsclausule gaat scheiden zal de ex-partner niks van dit bedrag ontvangen.

Hoe je dit op een goede manier vastlegt lees je hier.

 

 

 

 

Wat is een uitsluitingsclausule?

Wanneer er een bedrag geschonken wordt met een uitsluitingsclausule, dan valt dit bedrag niet in de gemeenschap van goederen. Wanneer er daarna een scheiding plaatsvindt dan zal dit bedrag niet gedeeld hoeven te worden met de andere ex-partner. Het is verstandig om een schenking met uitsluitingsclausule vast te laten leggen in een schenkingsovereenkomst. Een schenkingsovereenkomst zonder tussenkomst van een notaris noem je een ‘onderhandse akte’.

 

 

Hoe leg ik ik een uitsluitingsclausule vast?

Je kunt ervoor kiezen om bij de overboeking te vermelden dat het gestorte bedrag valt onder een schenking inclusief uitsluitingsclausule. Stel daarna een schenkingsakte met deze clausule op. Op internet kun je vele voorbeelden vinden van schenkingsaktes.

 

 

Uitzonderingen op de uitsluitingsclausule

Als je een schenkingsovereenkomst opstelt kun je twee uitzonderingen maken op de uitsluitingsclausule. Je kunt ervoor kiezen dat de uitzonderingsclausule niet geldig is op het moment dat het huwelijk eindigt door het overlijden van de begunstigde. In dit geval valt de schenking toch in de gemeenschap van goederen. Als het om een groot bedrag gaat kan dit erfbelasting schelen.

Als tweede kun je opnemen dat als het geld van de schenking consumptief wordt gebruikt de ex-partner na een scheiding niet de helft terug hoeft te betalen. Met consumptief gebruik wordt bijvoorbeeld een gezinsvakantie bedoeld of studiekosten van de kinderen.

Als het huwelijk van de ontvanger na 1 januari 2018 gesloten is

Als de ontvangende partij na 1 januari 2018 getrouwd is valt een erfenis of schenking niet in de gemeenschap van goederen. Een uitsluitingsclausule is dan niet nodig.

Echter, het kan zo zijn dat er in de huwelijkse voorwaarden bepaald is dat een erfenis of schenking wel binnen de gemeenschap valt. Als dit het geval is, is de uitsluitingsclausule, indien gewenst, wel van toepassing.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Mediator Weert helpt je graag! Stuur een mailtje naar contact@med4u.nl  en ik neem binnen 1 werkdag contact met jullie op.

 

 

× Direct Whatsapp contact