+31651540236 contact@med4u.nl

Na een scheiding je kinderen missen, omdat ze naar de andere ouder zijn… Dit is voor veel ouders heel erg moeilijk na een scheiding. Het doet pijn. Je bent niet de enige die zich zo verdrietig voelt en jouw pijn en verdriet mogen er wezen.

In dit artikel geef ik een aantal tips over hoe je het gemis, het verdriet en de pijn kunt verzachten.

Acceptatie

Accepteer dat je je kinderen een tijdje niet ziet! Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. In praktijk valt het niet altijd mee. Je moet leren leven met het feit dat je je kinderen niet meer 7 dagen per week, 24 uur per dag bij je zult hebben. En je zult afscheid moeten nemen van de situatie van toen jullie nog niet gescheiden waren en samen in één huis woonden. Hoe pijnlijk dit misschien ook voor je is. Acceptatie kost tijd en die tijd mag je nemen.

Wanneer bij jou de acceptatie er is, hoeft dit niet te betekenen dat je blij bent met de situatie. Je weet dat dit je nieuwe leven is en je weet dat je het niet kunt veranderen, je accepteert hoe het is.

Op het moment dat de acceptatie er is, kun je je kinderen met een glimlach uitzwaaien als ze naar de andere ouder vertrekken en kun je genieten van je tijd alleen.

Het afscheid

Natuurlijk mag je je kind laten merken dat je hem of haar zult missen. Echter, de manier waarop maakt verschil. Hoe gedraag je je op de dag en het moment van de wissel? Huil je de hele tijd? Wil je alleen maar knuffelen met je kind? Vertel je dat je je ontzettend eenzaam voelt als je alleen bent en moeite hebt om uit bed te komen en wat te maken van je dag?

Of geef je je kind tijdens de wissel een extra grote knuffel, wens je hem/haar veel plezier bij de andere ouder en heb je het daarna alleen even heel erg moeilijk?

Als je jouw kind teveel met jouw gemis belast, is het een logisch gevolg dat jouw kind zich zorgen gaat maken om jou op het moment dat hij/zij bij de andere ouder is. Je kind zal jou wellicht zien als de ‘zielige’ ouder en wil er graag voor jou zijn, maar dat kan niet als hij/zij weg is. In sommige gevallen kan een kind zich zo verantwoordelijk voor jou voelen dat hij/zij niet meer naar de andere ouder wil. Dit mag en kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Probeer je bewust te zijn van jouw gedrag en, hoe moeilijk het ook is, denk in het belang van je kind! Je kind hoort te genieten bij de andere ouder en moet zich geen zorgen maken over jou!

Vul je tijd en neem tijd voor jezelf

Maak plannen voor de momenten dat je kind niet bij jou is. Doe eindelijk de klusjes waar je eerder nooit aan toe kwam, kijk de series waar je eerder nooit tijd voor had. Ga hardlopen, werk in de tuin en spreek af met mensen die je dierbaar zijn.

Wanneer je de dagen zonder je kind op een positieve manier kunt invullen zal je kind na thuiskomst een vrolijkere ouder treffen en daar zal hij/zij alleen maar de vruchten van plukken!

 

Rust uit

De periode van scheiding is intensief, het is een rouwproces. Zowel fysiek als mentaal zal dit een weerslag hebben op je lichaam. Probeer tijdens de momenten dat je kind niet bij jou is je rust te pakken. Blijf een uurtje langer liggen en probeer te ontspannen. De dagen dat je kind er wel is, zijn wellicht veel intensiever, omdat je er alleen voor staat. Je kunt het niet meer samen doen en dat kost nu eenmaal energie. Je kind zal meer hebben aan een uitgeruste ouder, dan een ouder die nergens energie voor heeft. Gun het jezelf!

 

Geniet

Voel je niet schuldig naar je kind op het moment dat je het leuk hebt als hij/zij er niet is. Je kind wil niets liever dan dat jij gelukkig bent. Je kind zal dan ook zonder zorgen om jou en zonder schuldgevoel naar de andere ouder gaan. En dat wil je toch?

Contact met je kind

 Spreek duidelijk met de andere ouder af hoe je contact kunt onderhouden met je kind op de dagen dat hij/zij niet bij jou is. Veel mediators leggen dit ook vast in het ouderschapsplan. Dit is een van de redenen waarom mediation een prettige ondersteuning kan zijn. Je kunt denken aan een vast belmoment op de dag of in de periode dat ze niet bij jou zijn. Laat je kind weten dat jullie als ouders hier afspraken over hebben gemaakt, zodat hij/zij zich hier niet schuldig om hoeft te voelen.

Probeer tijdens het verblijf bij de andere ouder niet te veel contact te hebben met je kind over de gang van zaken binnen het huishouden van je ex-partner. Geen eindeloze ‘verhoren’ over of je kind wel goed gegeten heeft, de tanden goed heeft gepoetst en op tijd naar bed is gegaan. Het kan lastig zijn om deze controle niet te hebben, maar voor je kind maak je het een stuk makkelijker als je dit niet doet. In twee huizen leven is soms al moeilijk genoeg. Probeer op deze contactmomenten te praten/appen over wat je kind die dag heeft beleefd. Op deze manier blijf je ook betrokken bij het leven van je kind op het moment dat hij/zij niet bij jou is.

 

 

 

 

 

 

Kortom…

Het missen van je kind is echt niet leuk en soms ook heel moeilijk. Echter, wanneer je de situatie accepteert zoals die is en je tijd zonder hem/haar op een positieve manier kunt invullen zal je merken dat het iets makkelijker wordt. Langzaam maar zeker ga je genieten van deze momenten en de voordelen meer gaan zien. Geef het de tijd en je zult zien dat het zo is!

Hebben jullie hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan, of willen jullie de afspraken wijzigen? Als Mediator Asten help ik jullie graag! Stuur een mailtje naar contact@med4u.nl en ik neem binnen 1 werkdag contact met jullie op.

 

 

 

 

 

 

 

× Direct Whatsapp contact