+31651540236 contact@med4u.nl

𝗛𝗼𝗲 𝘃𝗲𝗿𝘁𝗲𝗹 𝗷𝗲 𝗷𝗲 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗻𝗲𝗿 𝗱𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝘄𝗶𝗹𝘁 𝘀𝗰𝗵𝗲𝗶𝗱𝗲𝗻 ?

De scheidingsmelding, ineens is het punt daar dat je het besluit gaat nemen, je wilt scheiden. Een hele tijd hebben jullie samen lief en leed gedeeld. Je bent niet meer gelukkig in je relatie en je verwacht dat je dat ook niet meer kunt worden. Voor jou is de koek op, je ziet geen toekomst meer in de relatie. Na lang wikken en wegen, heb je besloten om te gaan scheiden. Dan komt het… Hoe vertel je je partner dat je wilt scheiden? In dit artikel geef ik een aantal belangrijke tips.

Tip 1: Bereid je goed voor

Er wordt weleens gezegd dat de scheidingsmelding gezien kan worden als het fundament voor de rest van de scheiding. Aangezien de impact groot kan zijn, is een zorgvuldige voorbereiding dus wel op z’n plek. Kies om te beginnen een geschikt moment en floep het er niet uit tijdens een ruzie. Als er kinderen zijn, probeer het gesprek dan te voeren op een moment dat zij niet thuis zijn. Maar let ook op de agenda van je partner. Het is wel zo fijn als je partner niet vlak na de scheidingsmelding verplichtingen heeft van bijvoorbeeld het werk, vrienden of familie. Ook het tijdstip is een punt om op te letten; wanneer het hoge woord er pas ’s avonds laat uitkomt, is het voor je partner ingewikkelder om steun te vragen bij familie of vrienden.

Tip 2: Breng de boodschap persoonlijk

Een scheiding is een van de meest emotionele en impactvolle gebeurtenissen in het leven. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is het vaak extra moeilijk om aan je partner te vertellen dat je niet meer verder wil samen. Het kan zijn dat je dit moment ook al een hele tijd voor je uitgeschoven en dat ben je bang bent voor de reactie van de ander waardoor je er tegenop ziet om het je partner persoonlijk te vertellen. Toch is het ontzettend belangrijk dit wel te doen en niet te kiezen voor een brief, mail of app. Dit zal bij de ander namelijk veel (onnodige) gevoelens van boosheid en gekwetstheid oproepen. Wat het extra ingewikkeld maakt om het scheidingstraject op een goede manier in gang te zetten. Een goede scheidingsmelding helpt om de scheiding soepeler te laten verlopen.

Tip 3: Wees duidelijk bij het brengen van de scheidingsmelding

Zeker wanneer de scheidingsmelding voor de ander onverwacht komt, kun je geneigd zijn om de scheidingsboodschap te verzachten. Je gaat om de hete brei heen draaien, verkleinwoorden gebruiken (‘ik weet het niet precies, maar  daardoor voel ik me de laatste tijd denk ik misschien een beetje minder gelukkig, om het zo maar te zeggen’). Dit maakt de boodschap er niet duidelijker op, waardoor je partner kan denken dat er nog een kans is dat het toch goedkomt. Het is dus belangrijk om je partner heel duidelijk te maken dat je zeker bent van je zaak en dat je besluit om te scheiden vaststaat. Dit betekent echter niet dat je je heel hard en gevoelloos moet opstellen.

Tip 4: Geef ruimte

Vaak werkt het goed om met ‘het slechte nieuws’ te beginnen, direct aan het begin van het gesprek. ‘Ik moet je iets vertellen, ik heb er heel lang over nagedacht en ik weet nu zeker dat ik wil stoppen met onze relatie’. Geef je partner vervolgens de ruimte die hij/zij nodig heeft om deze boodschap te verwerken en de eerste emoties te uiten. Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer hier niet inhoudelijk op te reageren.

Tip 5: Geef uitleg

Als de eerste klap verwerkt is, is het belangrijk om je partner goed uit te leggen hoe je tot je besluit gekomen bent. Neem je partner mee in de overwegingen die je hebt gemaakt. Leg uit waarom je wil scheiden, waar het voor jou mis is gegaan en waarom je ervan overtuigd bent dat het niet meer mogelijk is om de relatie te redden. Sta stil bij hoe moeilijk en pijnlijk het is voor je partner, maar benadruk dat je besluit vaststaat. Het definitieve van je besluit is voor de ander noodzakelijk om je besluit te kunnen accepteren en open te staan voor het scheidingstraject.

Tip 6: Houd het bij jezelf en wees eerlijk

Praat vanuit je eigen gevoel en probeer de ander geen verwijten te maken. ‘Ik heb het gevoel dat…’ of ‘ik ervaar dat …’ klinkt beter dan ‘jij bent altijd zo… en daarom wil ik scheiden’. Het laatste roept ook enkel verdediging op. Een goede voorbereiding van het gesprek kan je hierbij helpen. Denk vooraf na over wat je wil zeggen en hoe je dit wil formuleren. Houd in je achterhoofd dat dit gesprek niet bedoeld is om de ander kritiek te geven, maar om de ander uit te leggen waarom het voor jou persoonlijk beter is om uit elkaar te gaan. Belicht dus ook de dingen die je zelf niet goed hebt gedaan in de relatie. Verder is het belangrijk om eerlijk te zijn in je uitleg. Ook als er eventueel een ander in het spel is. Anders komt dit later in het scheidingstraject alsnog op tafel en leidt dit gegarandeerd tot nog meer boosheid, wantrouwen en verwijten. Dit bemoeilijkt het verwerkingsproces van de ander. En maakt het ook lastiger om met elkaar te communiceren om alle zaken te regelen.

Tip 7: Wees voorbereid op de actie van de ander

Het is belangrijk om je te realiseren dat je partner op allerlei manieren kan gaan reageren op jouw boodschap dat je wil scheiden. Misschien wordt hij/ zij heel boos of juist verdrietig en wordt er geschreeuwd of gehuild. Misschien is er ongeloof of ontkenning? Of zijn er veel verwijten. Hoe dan ook is de kans groot dat je partner in eerste instantie niet zal reageren met begrip. Zeker als je partner het nieuws niet heeft zien aankomen, kan de schrik groot zijn. Het heeft tijd nodig om de eerste emoties te kunnen verwerken. Pas dan ontstaat er bij je partner mogelijk ruimte voor begrip voor jouw perspectief. Misschien dat het helpt je te realiseren dat jij al verder bent in het hele proces dan je partner die het nieuws nu rauw op z’n dak krijgt. Geef de ander dus de ruimte en probeer geduldig te zijn. Ga niet in op verwijten die je partner in al zijn/ haar emoties maakt. Probeer inhoudelijke discussie te vermijden. Wat wel helpt is de ander te erkennen in zijn/ haar emotie en te delen in het verdriet en de pijn die deze keuze met zich meebrengt voor iedereen.

Tip 8: Wees geduldig

Als je partner teveel overmand is door emoties om rustig met elkaar in gesprek te kunnen over jouw beweegredenen, is het goed om dit te respecteren. Je kunt voorstellen om het gesprek op een later moment voort te zetten. Sowieso is het goed om niet te snel te willen doorschakelen naar het regelen van allerlei praktische zaken. Wees geduldig en zet je partner niet onder druk om tot concrete afspraken te komen over hoe het nu verder moet. Gun elkaar daarin de rust en ruimte. Ook dat zal het verdere scheidingstraject ten goede komen en de kans op een pijnlijke vechtscheiding voorkomen.

De volgende stap: samen naar de mediator

Door samen naar de mediator te gaan laten jullie zien samen uit elkaar te willen gaan. En dat jullie er in goed onderling overleg uit willen komen, ook in het belang van jullie eventuele kinderen.  Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos en vrijblijvend. Dat is belangrijk, zodat jullie samen kunnen ervaren of jullie een klik hebben met mij. Want als mediator scheiding ben ik neutraal en onpartijdig en ben ik er voor jullie allebei!

 

× Direct Whatsapp contact