+31651540236 contact@med4u.nl

Als de mediation scheiding is afgerond gaan alle getekende documenten naar een advocaat. De advocaat zorgt ervoor dat deze documenten worden ingediend bij de rechtbank. Ik geef je er graag meer informatie over en leg alles nogmaals uit op het moment dat jullie bij mij de stukken na het mediation traject bij mediator Asten ondertekenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verzoekschrift

Op het moment dat alle documenten voor de scheiding getekend zijn zorg ik er voor dat een advocaat alle stukken indient bij de rechtbank. Jullie hoeven dus niet na de mediation zelf nog naar een advocaat. Een advocaat stelt een verzoekschrift op. Dit is een officieel document om een procedure bij de rechtbank te kunnen beginnen. Samen met het verzoekschrift worden alle documenten zoals het door mij opgestelde echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan naar de rechtbank gestuurd.

Gezamenlijk verzoekschrift

Bij een echtscheiding is er vaak sprake van een ‘gezamenlijk verzoekschrift’. Dit betekent dat je samen een verzoek indient bij de rechtbank om te kunnen scheiden. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? De datum indiening van het verzoekschrift is dan ook het moment dat de gemeenschap formeel wordt ontbonden. Vanaf deze datum kun je dan ook zelfstandig een rechtshandeling verrichten, zoals de aankoop van een nieuwe woning. Deze valt dan niet in de gemeenschap en je ex-partner hoeft ook niet meer mee te tekenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Echtscheidingsbeschikking

Op het moment dat de rechtbank het verzoekschrift goedkeurt, geven zij een echtscheidingsbeschikking af. Een echtscheidingsbeschikking is een schriftelijke uitspraak van de rechter. In deze uitspraak geeft de rechter jullie toestemming om te gaan scheiden.

De advocaat zorgt er voor dat het verzoekschrift wordt ingeschreven bij de gemeente en hier ontvangen jullie dan ook bericht over. De datum van inschrijving bij de gemeente is dan ook jullie officiële scheidingsdatum.

Als de inschrijving niet binnen zes maanden plaatsvindt, dan vervalt de beschikking en zal, indien de echtscheiding wel gewenst is, de procedure opnieuw gestart moeten worden

Akte van berusting

Je hebt drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Omdat dit bij scheidingen zelden gebeurt kunnen ex-partners een akte van berusting tekenen. In dit document staat dat je het eens bent met de uitspraak van de rechter en niet in hoger beroep zult gaan. Zodra dit getekende document en de echtscheidingsbeschikking bij de gemeente waar jullie getrouwd zijn is aangekomen wordt jullie echtscheiding ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Vanaf dit moment zijn jullie officieel gescheiden.

Door het tekenen van de akte van berusting versnel je als het ware het juridische proces. De drie maanden waarin je in hoger beroep kan gaan worden dus verkort als er eerder door jullie beiden getekend wordt.

Heb je nog vragen of wil je weten waarom mediation jullie verder kan helpen? Ik help jullie graag! Stuur een mailtje naar contact@med4u.nl en mediator Weert neem binnen 1 werkdag contact met jullie op.

 

 

 

 

× Direct Whatsapp contact