+31651540236 contact@med4u.nl

Als jullie uit elkaar gaan en samen een minderjarig kind of kinderen hebt, ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Of je nu getrouwd bent of samenwoont of een geregistreerd partnerschap, het is een wettelijke plicht. In deze blog geef ik graag wat belangrijke tips voor jullie ouderschapsplan.

Wat er in het ouderschapsplan moet komen

Wanneer je kind geboren wordt is het vanzelfsprekend dat je de opvoeding samen doet. Je overlegt samen en maakt afspraken over de opvang van je kind. Je hebt het dagelijks over de lopende zaken van het opvoeden. Wanneer je uit elkaar gaat wordt dit anders. Je hebt allebei het gezag en de verantwoording over de kinderen. Je blijft namelijk allebei de ouders van het kind. Omdat een scheiding vaak gepaard gaat met strijd, verdriet, boosheid en onbegrip, is het belangrijk om zoveel mogelijk zaken vast te leggen. Dit zodat er duidelijkheid over bestaat. Alle afspraken die je maakt over de kinderen samen, vormen het ouderschapsplan. Hulp bij scheiding kan het opstellen van een ouderschapsplan een stuk eenvoudiger maken. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over:

– hoe je de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling);

– hoe je elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze;

– de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken waar je wellicht nog helemaal niet over hebt nagedacht. Ik help jullie graag met het opstellen van een gedegen en duurzaam ouderschapsplan en zorg ook voor de berekening van de kinderalimentatie op basis van alle actuele normen.

Zie je ex partner als ouder van jullie kind(eren)

Probeer je partner niet alleen te zien als degene van wie je gaat scheiden maar probeer hem/haar te zien als ouder van je kind. Als ouders blijven jullie altijd aan elkaar verbonden. Jouw leven als ouder verandert volledig. Je ziet je kind niet meer elke dag en het is niet meer vanzelfsprekend dat je alles hoort wat er in het leven van het kind gebeurt. Daarnaast heb je misschien niet meer altijd iets te zeggen over de opvoeding, het eetpatroon, de bedtijden en de consequentie van de opvoeding. Probeer met elkaar daarom op 1 lijn te komen als het gaat over praktische zaken gaat als bedtijd en grenzen stellen . Het zal wellicht niet altijd lukken maar het gaat redelijk vanzelf als je het regelmatig met elkaar bespreekt! Mocht dit moeizaam gaan dan is het een van de redenen waarom mediation ingeschakeld kan worden.

Waar willen je kinderen afspraken over?

Uiteraard maak je afspraken over de dingen die jij belangrijk vindt. Zoals bedtijden en wisselmomenten. Maar er zijn ook zaken die juist voor het kind belangrijk zijn.

“Mag ik nog wel naar het feestje van oma wanneer ik bij de andere ouder ben?”

“Hoe kan ik op vrijdagavond chillen met mijn vrienden als we geen extra tv hebben? Ik ga dus liever naar papa.” Overleg met je kinderen, uiteraard afhankelijk van de leeftijd, waar zij afspraken over willen maken.

Maak heldere afspraken

Afspraken die niet volledig zijn zorgen voor onrust. Onrust bij jou, je ex en dus ook bij je kind. Zorg er in de eerste plaats voor dat je kind niets van die onrust merkt. Maar probeer vooral om de afspraken zo helder mogelijk te maken zodat er geen onrust over kán ontstaan. Maak heldere afspraken over het tijdstip van de overdracht, hoe je communiceert over de kinderen, wie er betaalt voor dingen. Kortom: maak in het ouderschapsplan de afspraken zo helder mogelijk. Denk niet: het komt allemaal wel goed, want tijden veranderen. En met het voortgaan van de tijd, veranderen de prioriteiten van iedereen, bijvoorbeeld als er sprake is van nieuwe partner(s).

Denk vanuit je kind

Probeer bij het maken van de afspraken te denken vanuit je kind. Ben als ouder niet te vasthoudend aan bepaalde afspraken maar probeer een beetje mee te denken met je kind. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk maar probeer het in ieder geval. Allebei. Besef verder dat je kind waarschijnlijk boos is. En bang en verdrietig. Zijn of haar hele leven verandert en hij weet totaal niet hoe de toekomst eruit gaat zien. Je kind kan te maken hebben met een loyaliteitsconflict waarin hij niet wil kiezen tussen twee ouders. Voel mee met de angsten en bezwaren van je kind.

Periodieke evaluatie

Vergeet ook niet om het ouderschapsplan samen periodiek te evalueren. Je kinderen worden ouder en krijgen andere behoeften. Kom je er samen niet uit, kom dan gerust weer naar mediator Asten. Dus samenvattend: je kind is het belangrijkste onderwerp van het ouderschapsplan. Hou dat voor ogen!

Meer informatie over het ouderschapsplan of heb je hulp nodig?

Neem snel contact op met mij via 0651540236 of contact@med4u.nl

Voor meer informatie over uit elkaar gaan: https://www.med4u.nl/uit-elkaar

× Direct Whatsapp contact